Τι είναι το CrossFit;

Το CrossFit είναι ένα άθλημα που χρησιμοποιεί συνεχώς εναλλασσόμενες, λειτουργικές ασκήσεις υψηλής ισχύος. Ας αναλύσουμε λίγο περισσότερο τον ορισμό αυτό. Ως γνωστόν, η ρουτίνα στον αθλητισμό είναι ένας παράγοντας που εμποδίζει την βελτίωση του αθλούμενου.

Το CrossFit χρησιμοποιεί μία μεγάλη γκάμα ασκήσεων από την άρση βαρών (olympic lifting), την ενόργανη (gymnastics) καθώς και ασκήσεις καρδιοαναπνευστικής αντοχής (cardiovascular), όπου σε κάθε προπόνηση ο αθλούμενος έχει να αντιμετωπίσει και μία νέα πρόκληση, Οι ασκήσεις αυτές είναι παρμένες από την καθημερινότητα μας, δηλαδή μιμούνται κινήσεις που κάνουμε καθημερινά όπως καθίσματα (squat), άρσεις θανάτου (deadlifts) κ.α. ενεργοποιώντας πολλές αρθρώσεις μαζί. Με αυτό το τρόπο μαθαίνουμε τη σωστή τεχνική για να αποφεύγουμε τους τραυματισμούς όχι μόνο κατά την διάρκεια της προπόνησης αλλά και στις καθημερινές μας κινήσεις. Τέλος, αυτές οι πολυαρθρικές και λειτουργικές ασκήσεις εκτελούνται σε υψηλές εντάσεις. Με άλλα λόγια είναι ασκήσεις υψηλής ισχύος με σκοπό να μεταφέρουν μεγάλα φορτία σε μεγαλύτερες αποστάσεις το γρηγορότερο.

Σκοπός του CrossFit είναι να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση των αθλουμένων σε κάθε μία από τις δέκα αναγνωρισμένες αρχές της καλής φυσικής κατάστασης και ευεξίας, οι οποίες είναι η δύναμη, η ισχύς, η ταχύτητα, η καρδιοαναπνευστική αντοχή, το σθένος, η ευκινησία, η ευκαμψία, ο συντονισμός, η ακρίβεια και η ισορροπία. Επίσης προετοιμάζει τους αθλητές να μπορούν να αποδίδουν με επιτυχία στις καθημερινές τους δραστηριότητες και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε είδους φυσική πρόκληση. Το CrossFit απευθύνεται σε όλους, αθλητές και μη, διότι οι ανάγκες ενός αθλητή ολυμπιακών αγώνων δεν διαφέρουν από αυτές ενός ηλικιωμένου ως προς το είδος και την ποιότητα, διαφέρουνμόνο ως προς την ποσότητα και την ένταση. Η δύναμη, η ευκινησία και η ισορροπία είναι σημαντικά στοιχεία τόσο για το καλύτερο πρωταθλητή όσο και για την γιαγιά μας. Όσο αφορά για την καλύτερη απόδοση, το CrossFit θα χρησιμοποιήσει και σε μία νοικοκυρά την ίδια ακριβώς μέθοδο που χρησιμοποιεί σε ένα αθλητή ολυμπιακών αγώνων. Αυτό που θα διαφέρει όμως θα είναι το πρόγραμμα.